måndag, mars 01, 2010

Jordbävning i Chile – två dagar efter

Lördag morgon vaknade jag tidigt och satte mig vid datorn som vanligt. Någon hade skrivit på Facebook ”Jorbävning i Chile, hela min familj mår bra” Jag läste det två gånger, började leta efter information på Internet och började ringa till min familj.
Det var flera timmar av ovisshet, ingen svarade. En efter en började mina vänner dyka upp på Facebook, men fortfarande ingenting från min familj.

Vad gör man? Vad tänker man? ”Nej, du ska vara positiv, du vet att dåliga nyheter når en fort.” sade en vän. Jag försökte tänka positivt hela dagen, men hur gör man för att inte tänka på att hela släkten var där och att jag var den enda som var på andra sidan jordklotet i ett varmt och säkert hem? Hur gör man när det kommer den tanken att ”tänk om jag är den enda som….”

Två dagar efter jordbävningen. Nu är jag på min arbetsplats. Tänker fortfarande på min familj som mår bra. Huset klarade sig bra och bara en stor mur rasade ner utanför huset. Det är ingenting.
Det är svårt att sluta tänka på alla mina landsmän som har förlorat allt och på alla dem som dog.
Jag kan inte heller sluta tänka på mitt folk som är så solidariskt. På alla dem som så fort de vet att de klarade sig bra börjar erbjuda hjälp. Jag kan inte sluta tänka på att i Chile behöver man inte Socialen för att klara sig i en sådan situation, eftersom grannen hjälper dig, vännen hjälper dig, alla hjälper varandra, men jag kan inte sluta tänka på den delen av befolkningen som alltid har förstört mitt hemland; kriminella, alla dessa parasiter utan skrupler som passar på och plundrar, förstör och sedan argumenterar dem att det är för att överleva.

Utegångsförbud i Concepción nu, den staden som blev mest drabbad. Bra tycker jag, det skyddar folk och dessutom håller tjuvarna på avstånd, men jag är lite rädd över att några kommer att säga att polisen använder övervåld, att folk svälter och att myndigheterna inte gör något.

Chile kommer att resa sig upp så som alltid har gjort, det kommer att ta tid, det kommer att kosta mycket, men Chile kommer att klara ännu en gång en naturkatastrof så som alltid har gjort med solidaritet och trotts alla kriminella.

Länkan om Jordbävningen

http://sydsvenskan.se/varlden/article634394/Kraftigt-efterskalv-i-Chile-i-morse.html

http://sydsvenskan.se/varlden/article634261/Hundratals-doda-i-skalvet.html
http://www.dn.se/nyheter/varlden/pinera-kraver-militar-mot-plundring-1.1053708
http://www.dn.se/nyheter/varlden/chile-vill-klara-krisen-pa-egen-hand-1.1053500
http://www.dn.se/nyheter/varlden/100-talet-saknade-svenskar-i-jordbavningsdrabbade-chile-1.1053721
http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodstalet-stiger-i-chile-1.1053585
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hundra-svenskar-saknas-i-chile_4349359.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-erbjuder-chile-hjalp_4346247.svd
http://www.skanskan.se/article/20100301/TTUTRIKES/703019999/1057/*/kraftigt-efterskalv-i-chile
http://www.skanskan.se/article/20100228/MALMO/702289912/1057
http://hd.se/lokalt/2010/03/01/nytt-kraftigt-efterskalv-i-chile/

3 kommentarer:

Alejandro sa...

Det skakar hela tiden i CHile.
Det har registrerats 144 skallv hitills från 4.9 upp till 6.1. Varför skriver inte media om detta?
1-3 skallv i timmen.

Edith Escobar sa...

Medierna skrivr om detta hela tiden. Jag har läst i svenska och chilenska tidiningar

Anonym sa...

Inte bara skrivs det, det finns diagram i tydligt visar registreringen av dessa efter jordbävningen. Tydligt med magnitud och klocksslag. www.latercera.com har en sådan.