onsdag, mars 24, 2010

Hemlösas hjältar i Lund

De senaste dagarna har skrivits ganska mycket om situationen för de hemlösa i Lund. Vet man inte hur Socialförvaltningen anstränger sig och jobbar eller hur mycket varje ledamot i Socialnämnden bryr sig om detta, eller hur många diskussioner uppstår för att lösa den problematiken, hade man trott att det finns okänsliga och omänskliga politiker och tjänstemän. Om man ska bara tro på det som medierna skriver.

Men det finns hjältar i detta. Gertrud Anljung, ordförande i Hemlösas förening, lyckas få plats i tidningar varje gång hon vill påpeka hur dålig situationen är för dessa personer och de lokala tidningar envisas med att visa en sanning som inte är hela sanningen.

Och nu Per Eriksson (Rektor vid Lunds universitet) som är upprörd över de hemlösas situation i Lund och vänder sig nu till allmänheten i hopp om att samla in bistånd till akutboende (läs om detta här)
Som Socialnämndens ordförande Göran Wallén (m) svarar i en artikel i Skånskan:

”så finns det i nuläget inget behov för ett fortsatt akutboende för de hemlösa.


– Stadsmissionens härbärge har endast varit fullbelagt vid ett tillfälle under hela februari månad. Det hade varit en annan sak om det saknats platser, säger han. ”


Per Eriksson menar att om ingenting drastiskt sker inom de närmaste dagarna, är snart de hemlösa som tillbringat de senaste två månaderna i härbärget vid Bangatan i Lund åter förpassade till det hårda livet på gatan.

Sedan härbärget på Bangatan öppnades har det varit lediga platser hos Statmissionens härbärge varje dag! och märkligt nog ibland samma antal platser har motsvarat antal personer som vistats på Bangatan. Dessutom har kommit till Lund andra personer som INTE tillhör Lunds kommun.

Tanken var säkert god med härbärget på Bangatan, det finns säkert många hjältar bakom det, MEN det handlar inte om att kommunen inte har tagit sitt ansvar.

Man kan frivilligt hjälpa hur mycket man vill, men det bästa hade varit i samarbete med myndigheterna. Bakom en hemlös person finns det en problematik och det handlar om mycket mer än tak över huvudet. Därför är tjänstemännen i Lunds kommun de bäst lämpade för detta.

På fredag stänger härbärget i källarlokalen på Bangatan i Lund och de lediga platser hos Statsmissionens härbärge kommer att fyllas igen.

Tyvärr så tror jag att hjältarna kommer att fortsätta få plats i tidningar medan de som gör sitt jobb kommer att bli svartmålade och uthängda, som valigt.

Senaste om ämnet
http://www.skanskan.se/article/20100410/LUND/704099840/1012/NYHETER/*/delade-meningar-om-hemlosas-situation
http://sydsvenskan.se/lund/article641211/Hemlosa-kraver-mote-med-ansvarig.html´

Mer om detta:
http://sydsvenskan.se/lund/article640488/Missat-mote-slog-hans-liv-i-spillror.html
http://sydsvenskan.se/lund/article640099/Lyckan-over-egna-rummet-blev-kortvarig.html

2 kommentarer:

ima_martinsson sa...

Det var då märkligt. Jag har hört att ett antal personer får till svar att det inte finns platser att tillgå på det sk officiella härberget. Finns även de som blivit utkastade.
De har då tagit sin tillflykt till det tillfälliga härberget på Bangatan, där de tagits emot med öppna armar.
Myndigheter skickar folk för behandling och när de kommer ut hamnar de i samma situation som innan, alltså ett liv som Hemlös.
Man kan inget mer än att undra hur det står till i Socialförvaltningens sk handlingsplan.

Det verkar vara den sk. Boendetrappan som gjort att hemlösheten stigit sedan förra året. Man kräver att den hemlöse ska vara drogbotad men man hjälper inte dom tillräckligt att få någon hjälp mot drogberoendet. Det blir då bara pannkaka av det dvs. antalet hemlösa stiger och stiger..

Det finns säkert personal på Socialförvaltningen som bryr sig men enligt min åsikt inte tillräckligt.

Att bara tänka tanken att man skulle vara en hemlös, får mig att känna sorg i hjärtat för dessa stackars människor som av olika anledningar hamnat i denna situation.

Och JA, jag hoppas dessa "hjältar" tar ännu mer plats i media, för utan dom händer inget.

En eloge till Rektor Per Eriksson som har hjärta och engagerar sig.

En lika stor eloge till Gertrud Anljung som bryr sig och verkar för att Hemlösa ska få ett bättre liv.

En sista sak....
Jag hoppas du som skriver detta bor tryggt i din lilla värld och inte behöver hamna i situationen av att vara hemlös.

Anonym sa...

TACK! Det betyder mycket att se en nyanserad och konstruktiv syn för en gångs skull.