För ett par år sedan läste jag en rapport som Svensk Näringsliv publicerade 2006 och vars syfte var att ändra den ensidiga bilden av invandrare och invandring. Boken heter ”Framgång trots allt – tio berättelser ur verkligheten” och kan läsas här Framgång trots allt – tio berättelser ur verkligheten
Med tanke på att snart är det val, och invandringen kommer säkert att vara en av de stora frågorna, började jag leta på nätet information och artiklar om invandrare. Jag kunde bara konstatera att medierna fortsätter att ge den onyanserade bilden av invandrare som de alltid har gett. Medierna älskar att väcka debatt, skapa stora rubriker och då är det lättare att skriva om invandrarungdomar som bränner ner bilar och kastar stenar på brandbilar. Om hur svårt det är för invandrare att hitta jobb, hur orättvisst behandlade invandrare är eller ett återkommande och mycket kontroversiellt ämnet: Muslimer, slöjan, och burkan.
Det är svårt eller nästan omöjligt att hitta artiklar om invandrare som har lyckats eller läsa om de positiva insatser och åtgärder som regeringen har gjort för att förbättra integrationen.
Invandrare är kriminella eller offer och ingenstans kan man läsa att invandrare är företagare, sjuksköterskor, läkare, författare, politiker, VD:ar, säljare, chefer i olika områden och att även om det är, och alltid kommer att vara lite svårare än för en infödd svensk, så är det inte omöjligt att lyckas och bygga upp sitt liv här.
Medierna skrämmer bort invandrare som tror att man skall bli omhändertagen, att man kommer att ha det svårt att hitta ett arbete, att man kommer at bli behandlad som ett offer eller en belastning i samhället, att man inte kommer att bli accepterad. I sin tur skrämmer de bort svenskar som inte vet mer om invandrare är det de läser i medierna.
Medierna skriver inte om alla invandrare som har kommit hit med en färdig utbildning och därför inte har fått studielån eller bidrag och arbetar på olika platser och betalar skatt.
Medierna skriver inte heller om en politiker med invandrarbackgrund om det inte är så att den personen vill klaga eller lyfta upp hur diskriminerade vi är i samhället.
Medierna skriver inte heller om unga invandrare som läser på universitetet, som talar flyttande svenska och som trotts att de har sina rötter i ett annat land det enda landet de känner till är Sverige. Ok, medierna skriver om dem när de blir diskriminerade, men sällan eller aldrig om deras framgångar.
Medierna borde nyansera sina artiklar och information till allmänheten, inte bara måla en bild av invandrare som inte stämmer med hela verkligheten.
Mer om medierna och politik
Ökad styrning av politiska debatter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar