måndag, april 12, 2010

Medborgaren 2.0 – om hat, mobben och trollen på nätet

Nu börjar det, eller det började för länge sedan. Pascal började med sin räknemaskin och idag har vi datorer.

Medborgarna från hela världen mötts, blir förälskade, organiserar sig, hatar varandra, mobbar varandra, medan trollen besöker en och annan.

I SD kan man läsa att hatsidan om Landskronadådet var fejkat och sedan i en intervju för samma tidning förklarar mannen ” Jag ville att rasisterna skulle exponera sin egen dumhet” (läs mer här)

Det är lätt att tycka på nätet, det är alltid enklare när man kan gömma sig bakom en skärm. De som är duktiga kan ta bort sina spår, de som är mindre duktiga lämnar för evigt sina spår i nätets värld.

Vi alla är mer eller mindre medborgare 2.0, invånarna i en värld där det inte finns en regering, Internetpoliser, Internetpolitiker, där det finns bara ett stort behov av att vara delaktig och tycka.

Det är kanske dags att börja fundera på hur man kan reglera det här, men detta är kanske bara konsekvensen av att dem som borde har glömt att lyssna.

Läs relaterade artiklar här
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article747786/Grov-mobbning-via-Facebook.html
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/bildt-har-mote-om-internets-framtid-1.1077642
http://www.svd.se/naringsliv/it/grov-mobbning-via-facebook_4584007.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/grov-mobbning-via-facebook-1.1079344
Fejkat hatsida
Trollen på nätet

3 kommentarer:

Anonym sa...

fast diskussionen i tidningen är småskev- särskilt artikeln om troll

grejen är ju just att troll oftast inte ens är seriösa. det enda de vill ha är en så stor och intressant reaktion som möjligt. det har inte så mycket med HAT att göra som att vara 4 år och peta i myrstacken med en pinne bara för att det är kul när myrorna ränner runt.

vad ett troll vanligen är--- är just det. en myrstackspetare, utan längre betänkligheter.

tidningen förvirrar begreppen och blandar ihop verkliga åsikter, genuint rasistiska strömningar, kvinnohat, blogghat med dessa myrstackpetare som ofta inte ens tycker det de säger- dt bruakr faktiskt märkas vilka som driver mer än och vilka som menar allvar.

däri skillnaden. det ena är ett genuint personligt hat - troll driver bara med en för att se hur upprörd du kan bli och hur långt du kan gå...

denna begreppsblandning gör att debatten blir konstig, man får uppfattningen att man i grunden inte ens förstått vad som pågår.

//tinky

Edith Escobar sa...

Jag håller fullständigt med dig. Medierna ger en bild som inte stämmer med verkligheten och dessutom tror jag inte heller att det är många som verkligen förstår vad är det som pågår.

Anonym sa...

från början hade trollartikeln en kommentarsfunktion - som togs bort när flera påpekade att tidningen fått begreppet om bakfoten! jag blev faktiskt lite paff över tilltaget, när de inte ens bemödade sig att rätta till felen och göra en verklighetstrogen artikel. Visst finns det ett genuint, utbrett hat där vuxna människor visar sin sämsta sida på internet i tron om att de är anonyma på nätet (vilket de vanligen inte är), men att förstöra en seriös debatt i ämnet med rena felaktigheter är fruktansvärt irriterande. Särskilt när det sätter käppar i hjulen för en bra diskussion om fördelar och nackdelar med att kunna uttrycka sig relativt anonymt - och därmed fritt och som man verkligen tycker - på nätet.

//Tinky