torsdag, september 09, 2010

Lund bästa skolkommun


Även i år finns Lunds kommun bland de fem bästa skolkommuner i Landet och detta är det nionde året då Lund får utmärkelsen.

Det är Lärarförbundet som varje år sedan 2002 utser Sveriges bästa skolkommuner. Det är fjorton olika kriterier som ligger till grunden för utmärkelsen.

2004 och 2008 utsågs Lund till bästa skolkommun. I år kom Lunds kommun ”bara” på fjärde plats.

Trots detta har rubrikerna i de lokala tidningarna påpekat att Lund inte längre är bäst i klassen.

Vår kära Sydsvenska har skrivit och kritiserat under flera dagar Alliansens skolpolitik, i brist på att hitta fel i det som har gjorts gör de en stor sak om detta och jag antar att fortsättnigen följer.

Skånskan har varit lite snällare även om deras rubrik är en aning onyanserad.

Det som tidningar borde ha haft i sina rubriker är att Lund har behållit sin topplacering, trots en finanskris . Betygen är i toppligan i landet, men det verkar som om betygen inte betyder så mycket även om det är det som gör att eleverna kan klara sig vid senare studier.

Ibland känns det som om detta varit tidningarnas vendetta även om deras uppgift borde vara att informera och inte måla en vinklad bild av verkligheten.

läs även här och här

3 kommentarer:

Victor sa...

Alla kommuner har ju drabbats av finanskrisen - så det var ett synnerligen dåligt argument till varför Lunds skolor blivit sämre i jämförelse mot andra kommuners.

Ni har sänkt skatten och skurit ner i skolorna - klart att kvalitén blir sämre.

Edith Escobar sa...

Victor, allt handlar inte om skatter, hade man löst alla problem med det hade Socialdemokraterna lyckats när det hade så höga skatter på allt och alla.

Det handlar inte om hur mycket pengar man lägger på skolorna, det handlar om kvalité och om hur man använder resurserna effektivt

Anonym sa...

Good post, adding it to my blog now, thanks. :)