torsdag, oktober 16, 2008

Husockupanterna i Lund

”Det har gått några dagar sen de intog huset under stort medieuppbåd. De har kommit mer i ordning och har skaffat madrasser och till och med några tältsängar. Alla sover i ett och samma rum för att hålla värmen” skrivs i dagens Sydsvenskan.

Ockupanterna planerar dessutom att gå ut till skolorna och prata om bostadsproblemen och dessutom gillar de inte att Lund kommunstyrelsens ordförande, Mats Helmfrid hänvisar dem till socialkontoret.

Det som jag inte förstår här är följande:

Tror dessa ungdomar att det är bara de som har problem med bostäder?
Tror de att genom att informera i skolorna om något som alla vet är en verklighet i Lund, kommer problemet med bostäder att lösas?

Att ockupera hus har blivit en trend bland ungdomar. Det började i Köpenhamn och nu har trenden kommit till Lund.

Genom att ockupera hus kommer inte byggherrarna att bygga billigare eller snabbare. Däremot finns det vissa alternativ för t.ex. studenter som inte hitta bostad i Lund:

Sök utanför Lund, om ni sparar lite genom att avstå från ett par öl eller en fika på det kaféet som ligger mitt emot stationen där en latte kostar runt 40 kronor då kan ni ha pengar till busskortet. Det finns alltid en lösning som alternativ till att ockupera.

Läs mer om detta här
http://sydsvenskan.se/lund/article379303/Ockupanterna-far-stod-pa-natet.html

mer om detta här :
http://sydsvenskan.se/lund/article380985/Socialforvaltningen-ville-informera.html
http://sydsvenskan.se/lund/article380984/Polisen-gor-inget-innan-kommunen-sager-till-dem.html

13 kommentarer:

Alex sa...

Visst vet alla om hemlösheten, men det behövs uppenbarligen aktioner av den här typen för att föra upp frågan på den politiska agendan. Jag tycker att det är helt otroligt att det finns bostadsbrist i Sverige, t.o.m. till den grad att många hundra människor får på gatan och fryser. Det är ett tydligt tecken på systemets irrationalitet, liksom det är ju faktiskt inte det minsta svårt att lösa problemet.

Ockupationen uppmärskammar även det absurda i situationen, att människors liv underordnas äganderätten. Inte bara det, utan de underordnas rent av en äganderätt som ö.h.t. inte nyttjas. Alltså i hela Sverige står tusentals fastigheter tomma, de används kanske för spekulation eller för ingenting ö.h.t. Hur kan sådana förhållanden ö.h.t. tillåtas att existera? Det är precis samma grej som när man bränner spannmål som skulle kunna försörja hela Afrika bara för att man inte kan ge bort det, eftersom det dumpar priserna på marknaden. Helt jävla otroligt...

Robin sa...

Håller med föregående skribent men vill lägga till ett par punkter:

1. Husockupationer är inte någon ny "trend" som uppstått med början i Köpenhamn. Hus har ockuperats i stor skala åtminstone sedan 1960-talet. Faktum är att den första husockupationen i Lund ägde rum redan 1969.

2. Självklart kommer inte denna ockupation att lösa alla problem. Däremot bidrar den förhoppningsvis till att sätta press på politikerna att faktiskt göra någonting åt situationen, att uppmärksamma problemet hos vanligt folk samt, icke att förglömma, så har den det konkreta resultatet att en grupp människor tidigare utan bostad nu faktiskt har en funktionsduglig sådan.

Edith Escobar sa...

Absolut. Husockupationer har uppstått tidigare, däremot tenderar visa att "kopierar" när det händer inte så långt borta och inte för så länge sedan.

Politikerna är redan pressade, tror ni att de som styr i Lund inte tänker på att det är ett stort problem med bostadsbrist?

Tror ni att vanligt folk inte redan har uppmärksamma problemmet?

Är det inte bättre att engagera sig och reagera genom att starta en dialog istället för att anväda metoder som inte leder till något possitivt?

erik sa...

"Politikerna är redan pressade, tror ni att de som styr i Lund inte tänker på att det är ett stort problem med bostadsbrist?"

De skiter ju helt uppenbart i det eftersom de låter tomma hus stå oanvända i åratal.

De går inte att lita på politiker, de vill bara ha makt till sig själva. Vill man ha någonting gjort, då får man fixa det själv.

"Är det inte bättre att engagera sig och reagera genom att starta en dialog istället för att anväda metoder som inte leder till något possitivt?"

På vilket sätt skulle det inte vara possitivt att folk får någonstanns att bo?
Husockupationer är väl ett utmärkt sätt att lyfta en fråga och starta en dialog. (Att politikerna sen avvisar dialogen eftersom de inte har något vettigt att säga är väl snarare deras problem.)

olof sa...

På vilket sett menar du att dessa metoder inte leder till ngt positivt?
Folk som tidigare bodde på gatan hatr fått tak över huvudet och politiker och media uppmärksammar problematiken mer än innan-

Krastavac sa...

"Tror dessa ungdomar att det är bara de som har problem med bostäder?
Tror de att genom att informera i skolorna om något som alla vet är en verklighet i Lund, kommer problemet med bostäder att lösas?"

Eh, kanske inte det. Men DOM får iaf en bostad. Do-it-yourself politik. Går jävligt mycket fortare än att vänta på politkernas välvilja (som uppenbart inte finns där). Är du rädd för att fler ska börja ta saker i egna händer eller?

cktt sa...

Jag är fullt medveten om hur osakligt detta är, men det fullkomligt bubblar ur mig och går inte att stoppa:

Herregud vilken sur och tråkig människa du verkar vara! Vem är det som inte är konstruktiv egentligen, det är du som plockar citat rakt ur sammanhang ("dom gillar inte att bli hänvisade till socialen") och tycker att vi ska sitta och rulla tummarna och vänta på politikernas välvilja, aka: "starta en dialog". (Här har du dialog för övrigt, vilka politiker har lyssnat på detta? http://www.jagvillhabostad.nu/)

Men nu ska jag inte sura, kom ner till huset, ta en kopp kaffe och en bit äppelkaka och häpnas över du fullkomligt urkukat konstruktiva vi är som tar oss ett hus och skapar en plats där vi kan leva, älska och lyssna på the Clash tillsammans.

Anonym sa...

Jag håller helt med. Visst är det hemskt med bostadsbrist men det är knappast så att politikerna skiter i problemet. Tvärtom har de häcken full för att lösa bostadsbristen. Och till skillnad från dessa förvirrade ungdomar så satsar politikerna på att lösa bostadsbristen på lång sikt och för största möjliga antal människor. De ungdomar som ockuperar huset tänker bara på sig själva. Politikerna måste tänka ut bästa lösningen för så många som möjligt. Det är inte alltid en lätt nöt att knäcka.

Edith Escobar sa...

Jag är ledsen mina herrar, men jag kan fortfarande inte se att detta kan vara en bra lösning på bostadsbrist. Dessutom om man vill bli tagen på alvar då ska man reagera som vuxna och ansvarsfulla människor.

Problemet med bostadsbrist i Lund har funnits länge och som jag har sagt tidigare är det inte så att politikerna struntar i det eller ser det som en fråga som inte ska tas på alvar.

Att bygga nya bostäder är inte lätt annars hade man redan gjort det. Om ett hus står tomt betyder det inte att kommunen gör det för att strunta i dem som inte har någonstans att bo. Det finns stadsplanering, det finns regler, det finns visa förutsättningar och det finns mycket som måste ses innan ett nytt bygge skall genomföras.

Innan ni ockupera huset kontaktade ni politikerna? Presenterade ni förslag på lösningar? Frågade ni varför de inte har tagit hand i detta problem och vilka är orsakerna till att man inte kan lösa detta fort, fort, fort som ni tror att detta kan lösas?

Ni ska vara tacksamma över att våra politiker i Lund inte gjorde en anmälan, detta är ännu ett bevis på att de verkligen bryr sig om er.

Har ny själva någon lösning på hur man skulle kunna göra för att ha flera bostäder inom kort?

johan sa...

vad är lösningen då? att hoppas på "bygherrarnas" goda vilja? ja, det funkar bra när man bor i ett hushåll med två 30000+ löner, då vill alla jävlar bygga hus åt en och bankerna slänger lån på en...

men så är inte verkligheten för de flesta. hur ska vi som lever på en blandning av CSN-lån, visstidsjobb, timm-vikariat och "bidrag" kunna skapa en bostadssituation som funkar för oss när ingen bryr sig och våra intressen verkar vara totalt motsatta såväl bankerna, kommuensn som de snälla "byggherrarna" som inte vill eller kan tjäna sina pengar på oss? hur fan ska vi göra? fortsätt leva på släktningars och vänner soffor och flytta runt mellan pissiga andrahsnkontrakt i väntan på kapitalismen/marknaden löser allt? ja, det funkar ju svinbra i USA med att ge sub-prime lån till låginokmsttagare, där hantarede marknaden verkligen situationen perfekt.

/en som flyttat över 15 gånger de senaste 6 åren

Mia sa...

Det som verkar skrämma etablissemanget mest i sammanhanget är det går så fruktansvärt bra för människor som vill ta tag i sina egna problem.
Politikerna sitter inte ostört bakom ratten i det här sammanhanget och det skrämmer skiten ur dem.

Att vara tacksam över att polisen inte blivit inblandad än så länge är som att prisa herren för skorpsmulor. Det borde vara en självklarhet att egna initiativ för att lösa problem uppmuntras. Och vad gäller en långsiktig lösning på en utbredd problematik; vad sägs om att ta till vara på det som faktiskt finns? Göra det bästa av situationen? Som tidigare kommentatorer har nämnt så är det rent bizarrt att äganderätten ska värderas över människors väl och ve. Det är att låta gamla rättviserelaterade floskler stå i vägen för en verklig förändring.

Och vilka känner situationen bättre än de som faktiskt lever i den, på gatan, motvilligt kvar hos föräldrarna eller med osäkra andrahandskontrakt?
Visst ockupationen i fråga kanske inte ger en landsomfattande förändring av bostadsbristen, men den lättar ju utan tvekan på trycket åtminstone i lundatrakten då det är ett par människor som plötsligt har bostad.
Att vänta på kommunpolitikerna i deras löjligt utdragna beslutsfattande ger problemen tid att bli fler och fler.
Om politikerna inte verkar kapabla att ta sitt ansvar kan man inte klandra folk för att de tar ansvaret ifrån dem!

Tova Crossler Ernström sa...

Problemet är väl att du har bestämt dig för att husockupationer aldrig leder till något bra. Hur många argument och exempel som än radas upp så har du redan bestämt dig.
Vad jag saknar är en konkret analys istället för allmän motvilja.

Dessutom, är det ett problem med husockupationer att en ockupation inte leder direkt till att politikerna säger "jaså, oj då fan, vi behöver nog tänka till lite här"? Är det inte snarare ett problem med samhället att våra politiker inte lyssnar på folket?

Jag säger som det stod i tidigare kommentarer - Det ska löna sig att ta tag i sin situation och försöka göra något åt det.

Mikael sa...

Hej! Problemet är idag precis som tidigare att ungdomar diskrimineras. Först så får de inga jobb trots att de aktivt söker jobb. Får man inget jobb så får man ingen bostad därför att bostadsbolagen vill inte hyra ut till de som tvingas mot sin vilja att gå på socialbidrag. Det gör att ungdomar tvingas mot sin vilja att bli hemlösa och totalt rotlösa och helt utan sysselsättning.

Högerflanken snackar men bryr sig i grund och botten inte det minsta. De sitter i sina lyxkåkar bakom murar och andra skydd och varken ser eller förstår hur ungdomarnas situation ser ut.

Dessutom har de ingen egen erfarenhet av att vara i utsatta människors situation, därför att politikerna har gått vägen via ungdomspartierna och "glidit ovanpå" och fått allting serverat till sig. De har inte behövt anstränga sig det minsta.

De fattar således inte någonting om hur ungdomarnas situation ser ut i samhället. De må kanske ha barn själva, men dessa "överklass" ungar har ju själva aldrig behövt anstränga sig eftersom de kommer ifrån den "politiska adeln" och fått allt de pekat på.

Kanske är det som Anders Westgårdh skrev i Aftonbladet nyligen, nämligen: Ungdomarna har ingen framtid i Sverige. Han menade på fullt allvar att de unga får helt enkelt emigrera från Sverige till något annat land där de uppskattas och har ett mänskligt värde, vilket politikerna inte tycker att de unga har i Sverige.

Problemet är också att ingångslönerna enligt Svenskt Näringsliv är för höga och måste sänkas för att unga skall kunna få några jobb. Men, titta på Norge där får de unga jobb istället för som i Sverige bestraffas med att knuffas ut i "totalt utanförskap och maktlöshet".

Men, vi kan även se att ingångslönerna i Kanada är skäliga och där får ungdomarna jobb istället för utanförskap. Deras Entry Level Jobs - No Experience Needed finns inom många olika branscher. Men, för att få jobb där måste man först ha skaffat sig erfarenhet för att släppas in i landet, så för arbetslösa ungdomar är den dörren stängd.

Så som det ser ut idag, så är alla vägar framåt i princip låsta utom att åka till Norge och Danmark som är inom EU och där får ungdomarna jobb istället för utanförskap.

Till de yngsta i skolåldern skulle jag rekommendera att efter låg och mellanstadiet emigrera till Amerika för där så håller utbildningen på gymnasiet hög kvalitet och dessutom är samverkan mellan skola-utbildning och arbetsmarknad mer utvecklad än i Sverige. Där har de Entry Level Jobs - No Experience Needed. Så steget mellan utbildning och arbete är mycket kortare än i Sverige. För i Sverige så kommer man inte in oavsätt hur hårt man anstränger sig.

Så tyvärr finns det ingen framtid för ungdomarna i Sverige utan emigration är tyvärr nog ända utvägen för att klara livhanken. För här i Sverige så skiter politikerna i de unga och lämnar dem i sticket.

Mvh

Mikael