måndag, februari 18, 2008

SFI en dörr till samhället

Regeringen vill skärpa kraven på elever som läser Svenska för invandrare (SFI), bland annat genom att införa nationella slutprov och tidsbegränsa SFI-studierna.

STOCKHOLM. "Proven utgör grund för kursexamen och ökar likvärdigheten över landet vad gäller resultat och bedömning", skriver utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni på Dagens Nyheters debattsida.

Även om det inte bara räcker med att läsa SFI för att lära sig svenska språket är det ett bra steg framåt att skärpa kraven på att klara utbildningen och på att denna ska ha en bra kvalité.

SFI är en introduktion till det svenska språket, det är gratis och det är en dörr för att kunna lära sig om det svenska samhället.

På den tiden då jag läste SFI (1995) såg jag själv på hur kvalitén och själva engagemangen av andra kursdeltagare var låg. Lärarna brydde sig inte om man lärde sig eller inte och eleverna brydde sig inte om att lära sig.

SFI precis som all annan typ av studier ska vara en väg till arbete inte en försörjningskälla.

Även om några kommer att kritisera detta och använda som argument att en flykting kommer från en verklighet fylld av psykiska påfrestelser är detta ett bra sätt att komma närmare en social plattform i samhället. Utan att kunna kommunicera kan man aldrig känna sig som en del av ett land. Språk är en del av integrationen.

http://sydsvenskan.se/sverige/article301913.ece

Inga kommentarer: