tisdag, mars 08, 2011

Busschaufförer tvingas tala svenska

Läser i olika tidningar om att svenska blir det enda tillåtna språk mellan förarna när företaget tar över busstrafiken i Jönköping. Förbjudet att tala annat språk även i fikarummet. Den här regeln stöds även av facket!!!!!


Enligt områdets chef från Keolis Mats Freding har regeln tillkommit med avsikt att alla ska förstå varandra i alla diskussioner och för att motverka diskriminering.

Jag säger bara. Ju mer man förbjuder desto fler anmälningar för diskriminering blir!

Vid det här läget borde man ha förstått att förbud inte är lösningen på alla problem som tillkommer när människor från andra länder talar andra språk på sina arbetsplatser, eller att några överhuvudtaget inte ens har lärt sig svenska.

Utbildning hade varit bättre, samtal för hjälpa individer att verkligen förstå varför det är viktigt med ett gemensamt språk.

Det här kommer definitivt att tolkas som diskriminering och främlingsfientlighet även och avsikten kan vara det motsatta.

Läs mer om detta här, här, här och här

3 kommentarer:

Anonym sa...

Allvarligt - hur någon kan få detta till diskriminering eller rasism är ofattbart.
Vi har samma regel på mitt jobb, där det jobbar c.a 15 olika nationaliteter.
Tro inte att det bara är svenskar som gagnas av denna regel - hos oss blev det ofta bråk mellan olika invandrargrupper då de inte förstod varandras språk och pga verkliga eller inbillade förolämpningar uppstod bråk, gräl & t.o.m slagsmål.

Alltså har min arbetsplats regeln att ALLA pratar svenska innanför företagets väggar.
Inget konstigt.
Betydligt bättre än att alla ska lära sig spanska, grekiska, turkiska, somaliska, arabiska...osv osv.

Edith Escobar sa...

Hur kan någon få detta till diskriminerin? Enkelt, på samma sätt som varje regel som är gjord för att skapa en gemensam miljö tolkas som diskriminering. När männsikor är i utanförskap då tenderar de att tolka saker på olika sätt. Klart att man skall ha ett gemensamt språk på arbetsplatsen, ett språk som alla fösrtår, men tro då att man hade behöv regler för detta om alla hade förstått hur viktigt det är?

Anonym sa...

- Vi tar avstånd från den, sade Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, till TT.

- Alla människor och alla medlemmar ska bemötas med respekt.


Gäller även detta Svenskar?