torsdag, maj 06, 2010

Grekiska tragedier: Sofokles, Aischylos, Euripides, greker

När jag gick i skolan gillade jag att läsa grekiska tragedier, jag fascinerades av dem. Jag vet inte varför, det var kanske sättet som de hade skrivits och budskapet i dem.

Idag sker det en grekisk tragedi som inte är så roligt att läsa om i tidningar och som grekerna själva håller på med att skriva.

I onsdag dödades tre personer och fem skadades när en bank sattes i brand i samband med demonstrationer i Aten.

Allt började oktober 2009 då premiärminister Giorgos Papandreou kallade landets finanser för ”ett katastrofläge”. Regeringen bestämmer sig för sparåtgärder och folket gillar inte det. Läget blir värre och värre. Papandreou ber EU om hjälp för att rädda landet från kollaps. Och igår som sagt dödades fem personer.
Men allt slutar inte här. De stora fackförbunden i Grekland har utlyst nya demonstrationer under torsdagen. Protesterna sker mot de nedskärningar som parlamentet väntas röstas igenom.

Den grekiska tragedin upplevde sin stora blomstringstid i Aten under 400-talet före Kristus, men all tyder på att den kommer tillbaka och inte med Sofokles eller Euripides utan med det grekiska folket och med hela EU på spel.

Läs mer här, här och  här, här, här

Inga kommentarer: