torsdag, mars 05, 2009

Bonusar eller inte bonusar i statliga bolag

Finansminister Anders Borg har kritiserat bankernas bonussystem och deras risktagande. Men Uppdrag Gransknings genomgång visar att regeringen har dålig koll på statens egna bolag och deras bonusar. Nu tvingas Anders Borg att agera.
Så står det i DN idag och det finns många liknande rubriker i dagens tidningar.
Ärligt talat så är detta med hur man hanterar finanserna inte mitt ämne. Jag har aldrig förstått det med att några ska förvalta mina pengar, att de ska göra vad de vill med dem och sedan när det är dags för pensionen kommer mina inkomster inte att räcka till. Men så som många andra har jag inte tid för att undersöka detta och säga vad jag tycker, det är många år kvar till min egen pension.

Men argument som gör att jag reagerar är dessa där de som försvarar bonusar i statliga bolag menar att om man inte gör det då kommer de duktiga personerna att välja det privata.
Nej, jag köper inte det! Duktiga personer kommer alltid att finnas och giriga individer också så är det på alla ställen och det är inte alltid moroten som gör att någon presterar bättre eller plötsligt kommer med det bästa beslutet och de mest genialiska idéerna.
Så bort med bonusar i statliga bolag, det kommer alltid att finnas de som kommer att göra jobbet och bra och kanske t.o.m. bättre än de som jagar bonusar.

Läs mer här:
http://www.dn.se/ekonomi/hoga-bonusar-i-statliga-bolag-1.813765

Inga kommentarer: