tisdag, januari 04, 2011

Eleverna ska betygssätta lärarna!

Eleverna ska betygssätta lärarna. Ja, om Maud Olofsson får bestämma. Låter inte det mest som en socialdemokratiskt tänkande än något som kommer som en centerpartist?


Jag borde inte ifrågasätta en av Alliansens ledare, men rätt ska vara rätt och den dagen jag köper allt bara för att det är något som kommer från Alliansen eller till och med mitt eget parti och som inte är, enligt mig, genomtänkt då har jag slutat vara mig själv.

I en intervju med SvD (läs här) säger Olofsson följandet:

” – Det finns en sak som vi aldrig ska acceptera: elever som går ut skolan utan godkända kunskaper. ”

Håller fulltändigt med henne. Om det finns elever som går eller gått ut skolan utan godkända betyg betyder det att något inte fungerar. Skolan är grunden till allt. Det är där vi alla har lärt oss de grundläggande kunskaperna för att sedan fungera i ett arbeta, för att fungera i samhället, för att samarbeta, prestera och även förstå att det krävs engagemang och vilja för att lyckas. Det är där vi lär oss av vuxna vad som är rätt och fel (ja, där och förhoppningsvisst hemma).

Sedan förstör hon det hela med att säga:

– "Jag tycker att eleverna ska kunna betygssätta lärarna. Jag har studerat ett sådant system i USA. Där var det alldeles självklart att eleverna hade synpunkter på lärarna.


Det leder i sin tur till att duktiga lärare får högre lön, menar hon."

Om eleverna är tillräkligt duktiga och kapabla till att betygssätta en lärare då behöver de inte lärare, eller?

Och vad ska de utgå från när de ska betygssätta en lärare? Lärarens kunskap? I så fall är eleven så duktig att han/hon inte behöver någon lärare. Lärarens pedagogisk? Lärarens frisyr? Lärarens prestation och i så fall ifrån vilka parameter?

Maud Olofsson säger att hon har ”studerat” ett sådant system i USA, men det som hon kanske inte har studerat är att i USA de flesta elever respekterar sina lärare, samhället ser annorlunda ut än det svenska samhället. Och Sverige är inte USA.

Jag har inte studerat andra system, utan jag studerade i ett annat land och i ett annat system där man hade respekt för läraren, där man lärde sig redan hemma att läraren var den som hade kunskaperna, inte vi elever. Men man kan inte införa ett sådant system i ett land där socialdemokratin förstörde för länge sedan det värdet som lärandet har.

Man kan inte lösa problemet med att det finns elever som går ut skolan utan godkända betyg genom att betygssätta lärarna, eftersom problematiken är större än så. Det är inte bara skolan eller den enskilde läraren som har hela ansvaret för att en elev skall klara sina studier, det är och det ska börja HEMMA. Det är föräldrarna, OSB!!!! Föräldrarna och INTE samhället som ska se till i första hand att barnen tar skolan på alvar. Sedan kan man kräva av lärarna och ge dem de rätta verktygen för att kunna uppföra sitt jobb.

Det finns oerhört kunniga lärare i det här landet, men lärare som ibland har blivit nerslagna av elever, lärare som måste stå framför omotiverade elever som gör allt annat än att ha respekt för den personen som står framför dem och försöker lära dem något.

Man ska inte bara ”studera” andras system, utan man ska lära känna sitt eget. Här finns det bra lärare, men det fattas engagemang och samarbete mellan föräldrar, lärare och eleven i dessa fall då någon inte klarar skolan.

Vi har redan en utbildningsminister, han heter Jan Björklund, låt honom sköta det här.


PS:I en intervju i samma tidning året 2008 kunde man läsa detta:


Låt elever på högstadiet och mellanstadiet betygsätta lärarna. Det föreslår kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (s) (läs  här)

Läs mer här, här

Inga kommentarer: