tisdag, november 20, 2012

Var kommer du ifrån? - Den eviga frågan

Var kommer du ifrån? Den återkommande fråga

Jag har bott i Sverige i sjutton år och jag får den frågan minst en gång i månaden eller ja, varje gång jag befinner mig i en ny sammanhang när jag möter nya människor och jag misstänker att jag med tanke på min ålder kommer att få den frågan resten av mitt liv så länge jag bor i Sverige. Grejen är så att med stolthet säger jag direkt ”från CHILE” eftersom jag uppfattar att den som frågar är nyfiken på mig, på JUST mig. Men som sagt av mina 45 år har jag ”bara” sjutton av dessa bott i Sverige och jag vet att även om jag ”känner mig” svensk för det mesta och trots min brytning, är jag ursprungligen från ett annat land, ett land som jag är stolt över, lika stolt som jag är idag över Sverige, mitt nya hemland.

Men jag har förstått att den frågan gör att somliga känner sig obekväma, sårade, förnedrade och t.o.m. kränkta. Jag antar att även jag hade känt mig lite sårad om hade kommit hit med mina föräldrar som barn eller om jag hade varit född här, men med utländska föräldrar eller om jag hade varit adopterad.

Ibland när jag har fått frågan och svarat direkt med Chile, känner sig personen som ställde frågan lite obekväm och tillägger  ”vilken stad, menar jag”  Då känner jag mig lite dum som utgår ifrån att alla som frågar undrar över mitt ursprung.

Jag kan förstå de reaktioner från dem som har tröttnat på att höra samma fråga om och om och att de måste möta en undrande blick när de svarar ”Sverige” även om de kanske har krullig svart hår och brunna ögon, men det jag inte kan förstå är att man ska bli sur på det. Om någon frågar vår man kommer ifrån är för att den personen bryr sig, för att det är kanske ett sätt att starta ett djupare samtal för vad jag vet har jag aldrig hört att någon har fått den frågan av en SD eller en främlingsfientlig individ, eller?

Så frågan är var kommer du ifrån? Och jag menar inte att jag vill såra eller kränka någon, ok?

Förresten läs här senaste om SD  och även här

7 kommentarer:

Martin sa...

Så en rysk medborgare i det svenska försvarsutskottet är ingenting konstigt, enligt din logik?

Lojaliteten gentemot Sverige skall inte kunna ifrågasättas. Medborgarskap i annat land innebär alltid att lojalitetsfrågan aktualiseras.

Många i Sverige visste nog inte ens om att det var möjligt för riksdagens ledamöter att ha lojalitet till främmande makt och samtidigt stifta lagar i Sverige.

Personligen skall jag tänka på detta varje gång ett utländskt företag har givits förnyat tillstånd att få borra efter uran i Sverige, som ju faktiskt sker i väntan på att lagarna har förändrats så att det blir tillåtet att börja bryta.

Edith Escobar sa...

Martin, jag tror att du pratar om något annat som inlägget handlar om. Men tack för din kommentar ändå

Anonym sa...

Inlägget och artikeln i SvD handlar om olika saker.
Artikeln handlar om bl a demokrati och trovärdighet samt beskyllningar för att vara antidemokrat som jag ser det och bloggen är kopplad till detta.
Att man kan sitta i regering och riksdag med dubbla medborgarskap är enligt mitt sätt att se det inte trovärdigt. Att jag sedan beskylls för att vara fascist, nazist samt rasist om jag ifrågasätter detta stärker inte mitt förtroende för dessa politiker eller journalister som anser sig ha rätt men ej får ifrågasättas. Det är inte demokrati. Sedan får du komma varifrån som helst.
Bertil S

Anonym sa...

Jag tänker att du får nog stå ut med att folk frågar.

Sen kan man undra en sak och det är om du i första hand känner dig som chilenare eller som svensk?

Känner du dig inte som svensk i första hand så skall du inte heller betraktas som svensk.

Av tex mig.

Edith Escobar sa...

bograns, om du har kunskaper om läsförståelse, vilket jag tvivlar på kan du förstå att min fråga är retorisk. Jag berättar om min erfarenhet och undrar varför fråga är så känslig för några. Jag vet precis vad jag är, vem jag är och vad jag vill. Förstår du?

per Andersson sa...

Hej Edith!

har kikat in pa din blogg pa ett antal av vad du skrivit!

Men jag vet inte vad som ar fel i Sverige!!!

Dessa SD skall tas i med tang, eller Statsminster sa en gang nar SD lokalpoliter blev kniv huggen, ATT DOM FAR SKYLLA SEJ SJALVA! det ar absoulut inte det Sverige jag vill ha, japp det var dumt av SD att braka och skrika.. men sedan kablas det ut miltals med hat mot SD!

Jag sjalv ar sambo med en #utlansk kvinna# som en del sager, jag jobbar pa ett storre foretag dar alla min arbetskompisar ar #utlanningar# och jag respekterar all for vi all gor ett jobb! men gor det mej till Rasist eller vad pga av att jag rostar pa SD?

Kan lova nar jag ar en en del ost afrikanska storre stader( 1 milj + inv ) och gar ut pa kvallen kanner jag mej mera trygg an nar jag reser hem via kopenhamn och tar taget fran kastrup vid 23.30! Det ar hot skrik gap samt tagvardar som ser skramda ut!..

Det ar inte det Sverige jag vill ha!

Kolla garna denna lank. och det ar sorligt att detta inte kablas ut pa TV och tidningar!
http://www.nsk.se/article/20121122/HASSLEHOLM/711229993/-/fragades-ut-om--sin-homosexualitet

Tack for ordet

Mvh

Per Andersson

fran ett soligt Syd Afrika.

Per Andersson sa...

Forlat, Glomde att saga att jag inte har a a samt O pa min dator!

mvh Per