torsdag, juni 09, 2011

Internet är en mänsklig rättighet

”Familjer med barn på högstadiet och gymnasiet som får ekonomiskt bistånd har rätt till internetuppkoppling. Lunds kommun gör nu ett test fram till årsskiftet för att utreda behovet.” (Sydsvenskan)
För några av oss är det en självklarhet att ha tillgång till Internet, det räcker med att ha ett vanligt jobb för att kunna fixa en uppkoppling hemma och springa till en butik och köpa en dator. För några andra är detta inte så.

Lunds kommun har tänkt på detta. Först genom att satsa på att elever från årskurs sju ska få en egen dator genom skolan och nu genom att godkänna kostnaden för internetuppkoppling som en godkänd uppgift.

Den som inte ha tillgång till nätet lever på något sätt i utanförskap. Det handlar inte bara om att skaffa ett konto på Facebook eller använda appar för att skryta om var man befinner sig just nu, utan om en hel värld av information som är där tillgänglig för alla.

Har man inte råd till en papperstidning kan man läsa det på nätet. Har man ingen TV, kan man titta på dokumentär, nyheter eller andra program här.

Alla jobbannonser och jobbansökningar sker på nätet. Det finns språkkurser, information om samhället, kontakter och kanske nya vänner.

Händer det något som påverkar varenda medborgare står det där så fort det händer, på sekunden är informationen där för alla.

Det finns självklart även mycket skräp, brottslighet, mobbning, men det är något som tyvärr följer med utvecklingen. Hade bilen inte existerat hade inte trafikolyckor funnits.

Att ha tillgång till Internet borde vara en mänsklig rättighet i dagens samhälle.

Läs mer här och här och här

I dagens samhälle borde vara en mänsklig rättighet att ha tillgång till Internet.

Mer om detta här och här

1 kommentar:

Philip Sandberg sa...

Hej Edith,

Vad bra inlägg du skrev. Vi genomför denna satsning och flera andra. Man kan läsa mer på socialnamndensallians.blogspot.com. Tack för alla bra kommentarer och synpunkter du har skrivit. Hälsningar Philip