onsdag, januari 30, 2008

Varför klarar Lund inte planerad skattesänkning

Det blir ingen skattesänkning nästa år. Lunds kommun måste betala förra årets skuld och finansiera vårdnadsbidraget skriver Sydsvenskan (2008-01-30)

Även om ambitionen var att sänka skatten med 75 öre under mandatperioden finns det bra anledningar att inte kunna genomföra det och dessutom har man hunnit sänka det med 40 öre redan.

Istället för att kritisera en oavgjord sänkning med 35 öre till borde man tänka på:

Införandet av vårdnadsbidraget under 2009 och investeringar inom barnomsorg t.ex.

Är det inte två bra anledningar? Även om jag inte har barn och att jag har ganska hög inkomst är jag tacksam för det. Jag är säker på att det finns många familjer som kommer att uppskatta detta mer än 35 öre sänkning.


Mer kan man läsa i sydsvenskan : http://sydsvenskan.se/lund/article297275.ece

tisdag, januari 29, 2008

Utökad utbildning för att ta körkort

"Hårdare regler väntar för blivande körkortsinnehavare. Näringsdepartementet vill att dagens riskutbildning för körkortsaspiranter på fyra timmar ska fördubblas, skriver Svenska Dagbladet. Det innebär också att det blir dyrare att ta körkort." Det kan man läsa i dagens tidningar

Är det verkligen rätt lösning att utöka utbildningen? Ska ungdomar verkligen lära sig att ta hänsyn i trafiken bara genom en kort utbildning när idag inte ens starka bilder i medierna om trafikolyckor gör att förare kör försiktigt?

Blivande unga förare gör som de ser. Om man är ute på vägarna kan man se hur bilarna överstrider hastighetsgränserna, man ser hur förare inte ens använder blinkers när de ska köra om eller svänga och ”tre sekunders regel” är något som bara finns i böckerna.

Det är hela samhället som har förändrat attityden när det gäller beteendet i trafiken och detta ändrar man inte med en kort utbildning och genom att göra det ännu svårare för dem som vill ta körkort.

Man gör som man ser och det hjälper inte att lära sig en hel bok med trafikregler när i verkligheten är det de erfarna förarna som in respekterar dessa.

Jag har åkt mycket bil i Spanien, inte kört själv, men åkt som passagerare genom många vägar. Första turen trodde jag att jag skulle dö, men sedan upptäckte jag att det fungerade där och om de hade kört som i Sverige då hade det hänt flera olyckor. Om jag hade övertygat mina spanska vänner att köra som man gör här då hade jag kanske gjort min sista resa.

Men detta vill jag inte påstå att spanjorernas sätt att köra är korrekt, utan att problemet där liknar det som idag har vi här - samhällets förhållande till trafiken - och om man inte anpassar sig efter det som händer när man åker i 50, 70 eller 110 km i timmen då är det ”kört”.

Om jag hade kunnat bestämma hade jag infört en obligatorisk utbildning för dem som har haft körkort i flera år, de som har skaffa sig en vana och inte ens tänker när de kör. De som inte vet vad de nya skyltarna betyder. De som kör per automatik och tycker att de inte behöver blinka när de ska för de som koll i trafiken.

Jag tror inte att det finns fler ungdomar än erfarna förare som orsakar olyckor. De flesta som tar sitt körkort gör rätt i början och de som riskerar att förlora det kommer inte att ändra attityden bara för att de måste gå igenom en utbildning.

En attitydförändring behövs, men bland erfarna förare och ungdomar ska lära sig av dem och få information från föräldrarna.

När jag åker genom Skåne är det inte precis unga förare som kör över hastighetsgränsen.

Mer kan man läsa i Sydsvenskan genom länken: http://sydsvenskan.se/bil/article297084.ece

torsdag, januari 17, 2008

Reagera mera

Reagera mera, klaga mindre, gör något. Om detta handlar min blogg.

Oftast hör jag andra som klagar som inte tycker om hur samhället fungerar, om hur politikerna och de som styr tar beslut som inte passar dem, men det som jag undrar är om de som uttrycker sig så har tänkt på att de som styr inte väljs sig själva, utan att det är varje medborgare som har makten att välja.
Eftersom jag är född och uppvuxen i Chile är min erfarenhet av politik lite annorlunda än andra svenskar. Jag växte upp under en diktatur som var min trygghet på något sätt och samtidigt anledningen till att engagera mig i samhällsfrågor.Som ung var jag en idealist och det är jag fortfarande, men jag har lärt mig med åren att det mest effektiva sättet att lyckas är att påverka sin egen situation och det gör man inte genom att protestera, klaga eller spela politiska sånger utan genom att engagera sig på riktigt, ta tag i problemen och försöka hitta lösningar där man själv är huvudaktören, där man själv kan hjälpa sig själv och hjälpa andra.Jag kom till Sverige med en socialdemokratisk regering, men ganska tidigt upptäckte jag att det inte var den politiken som jag trodde på och så fort jag kunde blev jag medlem i Moderaterna. Utveckling är huvudordet för mig, handel och framför allt individens förmåga att påverka sin egen situation är förutsättningar till ett välfungerande samhälle.

Så välkommen att kommentera, argumentera, debattera eller säga vad du vill för jag tänker i alla fall säga vad jag tycker.

Edith