fredag, februari 25, 2011

Skånska resenärer skall klara sig utan kontanter

Från 1 juni kan man inte längre betala med kontanter ombord på bussar och tåg i Skåne. Bakgrunden till beslutet att ta bort kontanter är att förare blivit utsatta för rån och överfall. Enligt Skånetrafikens trafikdirektör Göran Lundblad har detta skett oftast på kvällar och gällt lite pengar.


Skånskan publicerade idag en artikel där jag framför mina synpunkter där jag menar att det borde finnas andra lösningar. (läs här)

Om backgrunden är rån och på kvällarna, kunde man inte då tagit bort möjligheten att betala kontank bara på kvällar?

Om överfallslarm och trygghetskameror i fordon inte har kunnat stoppat överfall, kommer man då att stoppa överfall när arga festande resenärer vägrar betala med sina kreditkort?

En rad åtgärder genomförs nu för att skånska resenärer ska fortsätta resa kollektivt – utan kontanter och flera nya lösningar väntar för ett kontantfritt resande:

Jojo Reskassa på nätet, SMS-biljett, Fler biljettautomater, Fler återförsäljare och serviceombud och ombud, Kreditkort ombord på regionbussar, Ombordförsäljning på tåg försvinner

Ha en trevlig kontantfri resa!

Läs mer om detta här, här, här, här och här
uppdateringar om detta här
läs även här

torsdag, februari 24, 2011

Osmidiga lantisar läxas upp

"Osmidiga lantisar läxas upp” är rubriken till en krönika av Ulf Törnberg publicerad i Sydsvenskan (läs den här)


I den krönika beskrivs precis det som händer dagligen på stationerna i Malmö och Lund (det är de två stationer jag vistas i dagligen) och även när man väntar på bussen hem.

Som boskap slänger sig alla på dörrarna till tåget eller bussen så som om det hade varit sista färd till friheten, eller sista transport ifrån något krig eller helvetet.

Det värsta är att vi som inte vill agera så är vi tvungna att göra likadant, eftersom att ta tåget är ett äventyr på liv och död. Väljer man att stanna några meter bort för att inte hamna i kaoset framför dörrarna då riskerar man att en ny kö bildas bakom en eller att man krockar med en mänsklig mur när man försöker stiga på tåget. Väljer man istället att vara den första framför dörren, riskerar man någon annans armbågar, knä, fötter och en varm andedräkt bakom sig och lukten av den andras 58-kronors lunch på nacken.

Jag har testat alla varianter och när arbetsdagen ibland har tagit all min kraft och tålamod försöker jag vara en del av alla och med mina 159 cm och typ 70 kg pressa fram alla som är framför mig. Det är som sagt på liv och död.

Jag har åkt kollektivt i Santiago de Chile, Aten, London, Madrid, New York mm. Men aldrig känt att jag kan dö nedtrampad av andra människor och jag skulle verkligen vilja veta varför skåningarna beter sig så.

Och med tanke på att det finns en inflation av coacher hade man inte kunna anlita några ”kollektivtrafikcoahcer ” så att de kan lära resenärer hur de skall bete sig? Någon?

onsdag, februari 23, 2011

Peru första landet att bryta med Libyen

Peru blev det första landet att bryta diplomatiska förbindelserna med Libyen. Hur många andra kommer att följa Perus beslut?

Medan Muammar Gaddafi har sagt att han kommer att stanna vid makten till sista blodsdroppen, fördömer FN våldet i Libyen. Samtidigt EU oroar sig mest för en flyktingvåg som våldsamheterna kan utlösa.

Av alla dessa nyheter är jag mest imponerad av Perus agerande. Det är kanske så att ett land som har drabbats av diktatur och förtryckt ä mindre rätt och snabbt att agera.

Läs mer om Libyen här, här, här , här och här

tisdag, februari 22, 2011

Jobbcoacher + Arbetsförmedlingen = Fiasko!

En granskning av TV4 nyheterna visar att inte ens två av tio får ett riktigt jobb efter att ha fått hjälp av en jobbcoach.


Redan år 2009 skrevs om detta efter att en granskning visade att ett antal jobbcoacher som anlitades av Arbetsförmedlingen använde sig av tvivelaktiga metoder.

Regeringen har avsatt 3 miljarder kronor till satsningen. Hittills har 1,2 miljarder betalats ut.

Regeringens idé med jobbcoacher hade varit bra OM man hade haft färre, men riktiga jobbcoacher. Idag kan vem som helst start en firma, kalla sig coach och börja tjäna pengar på alla medborgarnas bekostnad.

Syftet med jobbcoachning var att korttidsarbetslösa skulle få hjälp och stöd att hitta nya jobb. Tanken var att ha coacher med bra kontakter och stor lokalkännedom som kunden hjälpa arbetssökande att få ett jobb som ledde till egen försörjning.

Det verkar som om det inte finns någon granskning eller kvalitetssäkring från AFs sida när det gäller de coacher de anlitar.

Allt handlar kanske om att göra sig av med den stackars arbetssökande och i sin tur tjäna pengar på dessa desperata människor.

Det finns redan etablerade bemanningsföretag med stor erfarenhet. Hade det inte varit bättre att satsa på dem istället och lägga ner helt och håller Arbetsförmedlingen?

Artiklar om detta nedan


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fiasko-for-jobbcoacher_5959491.svd

måndag, februari 21, 2011

Kollektivtrafiken är ett skämt!

Totalstoppet för kontanter som är på gång I den skånska kollektivtrafiken får kritik.


Det är arbetsmiljöverket i Skåne som har fattat beslutet om att ta bort kontanterna från kollektivtrafiken.

Jag undrar bara hur många av dem som tar sådana beslut åker kollektivtrafik.

Jag vet inte hur det är i resten av landet, men kollektivtrafiken i Skåne är ett skämt.

Att lada de så kallade Jo-Jo kort är långa köar på Skånetrafiken serviceställen. Att köpa biljetter med samma kort är typ 100 knaptryckningar innan biljetten kommer ut och det är rena tur att tågen alltid är försenade annars hade flera missat tåget.

Lätt att ta beslut när man inte själv använder sig av den typen av transport. Äldre människor, barn, nyanlända flyktingar/invandrare, turister från utlandet och besökare som bor utanför Skånes gränser. Listan med alla dem som kommer att bli drabbade kan bli lång, men det verkar som om ingen tog hänsyn till detta när man tog beslutet.

Tre rån mot busschaufförer i Malmö 2009 startade det hela, men istället för att göra något mot brottsligheten beslutar man att straffa dem som behöver mer den kollektiva trafiken.

Som sagt Kolletiktrafiken är ett skämt!

Läs mer genom länkarna nedan

Sverige ska bli bäst på IT

”Sverige ska bli världens mest framgångsrika digitala samhälle. Men regeringen har i dag inga planer på att skjuta till extra pengar – utan vill bidra genom att bjuda in till samtal om internet. Det säger it-minister Anna-Karin Hatt i en intervju med DN.se. ” läs artikeln här


Samtidigt startar DN en serie om Internet. Om hur det använts, om dess potential. Om hur man googlar, hur man krypterar en e-post. Osv.

Att inte ha tillgång till en dator och att inte kunna använda det grundläggandet med Internet är enligt mig en sort analfabetism. Jag skrev om detta för ett år sedan läs här och här

Samtidigt finns det stort okunskap bland dem som äger en dator och har tillgång till Internet. Människor som blir lurade när de handlar via nätet eller de som får en faktura när de gör tester på Facebook.

84 procent av svenskar över 16 år använder Internet någon gång enligt DN. Jag undrar hur många av de vet verkligen hur allt fungerar och vem som har ansvar för att inte bara ge svenskarna tillgång till den digitala världen utan ge dem information om hur det verkligen fungerar.

Flera länkar om detta här
Vad är Internet
Så fungerar Internet
Vilka styr Internet
Vadå Internet

torsdag, februari 17, 2011

al-Qaida hotar med terrordåd I Sverige

Drygt två månader efter att självmordbombaren sprängde sig i centrala Stockholm varnar nätpublikationen Inspire, med kopplingar till al-qaida, med nya terrordåd mot sverige, enligt Svenska Dagbladet.


” det kan vara en impuls för individer som redan gått över gränsen mellan ord och handling", säger Säpos Malena rember till tidningen.

”Det är på tiden att Sveriges regering tänker över sin position mot islam och muslimerna innan mujaheddin slår till igen”, varnar tidskriften Inspire som finns på nätet.

”Svenskarna verkar ha föresatt sig att visa sin motvilja mot muslimer och är ivriga att gå med i det förbund av nationer som är fientliga mot islam och muslimer. Den här operationen kan tjäna som en påminnelse för Sveriges regering och dess folk att ompröva sin inställning innan deras lista av brott mot oss blir alltför lång och det blir för sent”. Skriver Inspire

Skall man nu börja leva i ren paranoia? Ska man låtsas som ingenting?

I vilket fall som helst kan jag inte låta bli att titta lite extra på var folk sina ryggsäckar när jag sitter på tåget eller väntar på stationen.

Hoppas att man tar detta på alvar och att man inte låtsas om att ingen kan röra lilla Sverige.

Läs om detta här, här, här

Regeringen kräver snabbare DO

Vid regeringens sammanträde idag beslutas att Diskrimineringsombudsmannen (DO) måste bli snabbare på att behandla diskrimineringsärenden, skriver Dagens Nyheter och flera andra tidningar.


Integrationsminister Erik Ullenhag (M) menar att de alltför långa handläggningstider gör att enskilda riskerar att inte få någon upprättelse.

Med tanke på att tiden på att behandla ett ärende kan ta sex månader så välkomnas detta.

Att våga göra en anmälan kräver stor styrka. Först och främst så tror jag inte att vem som helst gör anmälningar (ja, kanske några överdriver lite och känner sig diskriminerade, även om de inte är det).

Min erfarenhet är att under tiden, sedan den stunden man skickar anmälan börjar man tappa styrkan, man tänker flera gånger om det är verkligen värt att vänta eller om det är bättre att lägga ner det hela och gå vidare.

Själv är jag ganska besviken. Jag går inte runt och anmäler dålig behandling, men när jag fick nog så skickade jag en anmälan till DO.

Min första kontakt var för snart tre månader sedan. Det tog en vecka innan jag fick en bekräftelse på att min anmälan hade inkommit. Efter att ha väntat i nästan en månad utan att ha hört något från DO kontaktade jag dem för att veta hur det gick med mitt ärende då fick jag som svar att handläggningen av ett ärende tar vanligtvist minst sex månader på grund av att de har ett stort antal ärenden.

Tre veckor efter att jag hade fått det där svaret blev jag kontaktad igen då jag skulle svara på några frågor och skicka kompletterande uppgifter. Jag svarade på frågorna och skickade kompletterande uppgifter, då blev det tyst igen.

Eftersom jag inte hörde något mer så kontaktade jag handläggare för att veta om de hade fått uppgifterna, eftersom jag inte hade fått någon bekräftelse. Svaret blev att de kontaktar en bara om det inte fått dem.

Ganska långsamt och krånglig hantering tycker jag.

Som tur är kan jag språket, jag kan reglerna och jag är någon som vågar och som inte ge sig för att kräva sin rätt, men vad händer med dem som inte orkar, som inte kan, som inte vet?

Vi får se hur den här historien slutar, men jag har redan räknat med tre månader till, minst!

läs mer här, här, här och här

onsdag, februari 16, 2011

Lund – Inte bara en trygg kommun

Jag lever inte bara i en av de tryggaste kommunerna utan även i en kommun med visioner. En kommun där eleverna får datorer i skolan . En kommun där det kanske inte finns ett så stort utbud när det gäller kultur även om kulturchef Torsten Schenlaer menar att ”man måste se Lunds kulturliv i ljuset av utbudet hela regionen, lika stort som hela Stockholmsregionen” (läs artikel här).

I dagens Sydsvenska går även att läsa att Planerna på ett kongresscentrum i Lund lever än. En anläggning för tusen besökare och hotellgäster i centrala Lund är en tanke.

”Jag tror att ett kongresscentrum skulle hjälpa till att sätta Lund på kartan. Det innebär också intäkter för det lokala näringslivet. Och om man har varit på kongress någonstans är det troligt att man kommer tillbaka som turist med familjen nästa gång, säger Mats Helmfrid. ” (läs hela artikel här)

Och inte nog med detta, om två år sätts spaden i jorden för ett av de största byggprojekten i södra Sverige, alltså uppbyggnaden av ESS (European Spallation Source), med detta planerat kommunen ett helt nytt bostadsområde där en snabbtågsförbindelse med Lunds centralstation ingår.

Det känns bra att leva i en sådan kommun där jag känner mig trygg och där min son kommer att ha möjligheter att utvecklas i en stad med visioner.

Läs artiklar om Lund i dagens medier här

måndag, februari 14, 2011

Höjda P-avgifter i Lund

Tekniska nämndens ordförande Ronny Johannessen (M) stoppar förslaget om höjda P-avgifter i Lund skrev Sydsvenskan. (2011-02-13).


P-bolaget som ägs av Lunds kommun höjer avgifterna utan att ha tagit frågan med Tekniska nämnden, därför vill Ronny Johannessen ha en bred politisk diskussion om detta.

”Ska handeln i centrum utvecklas måste stadskärnan vara tillgänglig också för bilar. Då behövs lägre avgifter främst i p-husen ” säger Johannessen i artikeln.

Enligt mig finns det flera nackdelar med att höja p-avgifter, för att börja med, något som även oppositionen borde hålla med om, är att med höjda p-avgifter kommer bara de som har råd att kunna ta bilen till centrum.

Att tro att några kommer att lämna bilen hemma och ta bussen istället bara för att man höjer p-avgiften är en dröm. De som har bilen som transportmedel och har råd att köra ofta kommer även att ha råd att betala dyrare p-avgifter.

Färdmedelsvalet kommer inte att påverkas med en höjning. Blir det dyrare att parkera kommer folk att köra runt tills de hittar någon billig eller helst gratis parkering, vilket inte är det mest miljövänliga.

Det hade kanske varit bättre att tänka på tidsbegränsningar på parkeringar istället för parkeringsavgifter.

Höjda avgifter kommer bara att straffa lågavlönade, barnfamiljer, och de som bor utanför centrum och möjligheterna till att göra stadskärna mer attraktiv och välbesök kommer att minska.

Mer om p-avgifter i Lund här

torsdag, februari 10, 2011

Homofilm, asylsökande och muslimer

Efter en sändning av Uppdrag granskning (2011-02-02) då skolchefen på grundskolan Al Salam i Örebro deklarerade klart och tydligt att det inte finns några homosexuella muslimer, anmälde RFSL Ungdom skolan till Skolinspektionen. En artikel om detta finns på Newsmill och går att läsa här.


Samtidigt som i Norge skall alla asylsökande se en film om homosexuella.

"Vill man leva i Norge och bli en del av det norska samhället måste man acceptera det, säger regissören Mari Finnestad. " (enligt artikel i Sydsvenskan)

Kanske är det norska initiativet ett bra exempel för Sverige?

onsdag, februari 09, 2011

Nyheter från Lund

Det händer saker i Lund hela tiden, ibland flera samtidgt. Politiska beslut tas eller kanske inte. Medborgarna klagar eller kanske inte, informationen finns på nätet, men jag har inte alltid de minuterna som behövs för att göra en resa in i nätvärlden och börja leta efter vad som har hänt.

Till slut hittade jag Newscred som hjälper en att skapa en egen "nättidning" och på det sättet kan man importera flödet av nyheter från de sidorna som intresserar en.
.
Så har du lite tid för att kolla vad som händer i Lund gå in på min egen nättidning mNyheter Lund eller skapa en själv med det som intresserar dig.